De reis van iDEAL naar de bank app

Vandaag las ik op Emerce dat inmiddels 70% van de iDEAL betalingen via mobiel gaan. Mijn gedachten gingen even terug naar hoe het allemaal begon. Leer vooral hoe je binnen een corporate ook kunt innoveren.

Na het succes van de mobiel bankieren app stond voor mij vast “iDEAL moet de bank app in”. Prachtig die stelligheid, dat inzicht, maar je werkt als ondernemer binnen een bank. Je wilt het wel alleen maar je kan het niet alleen en eigenlijk geldt dat overal. Dus hoe pak je dit aan?

Als eerste ben ik gestart met het volgen van het normale proces. Ik ben met andere stakeholders gaan overleggen, uitvissen of ze het met me eens waren. Interbancair collega’s gepolst… Maar ze begrepen me niet. Ze snapte niet wat ik bedoelde met iDEAL via de app. “iDEAL is toch via internet bankieren? Dat gaat nooit werken via mobiel”.

Tja daar sta je dan met je goeie gedrag! Nu heb ik nog iets geleerd als je wilt innoveren binnen een corporate en dat is “hou het kringetje klein en blijf zo lang mogelijk onder de radar”. Maar medestanders blijf je nodig hebben natuurlijk! Dan zijn de beste medestanders de echte klanten van iDEAL natuurlijk. Partijen die iets willen verkopen en mensen die daarvoor willen betalen. Dus trok ik de stoute schoenen aan en toog naar Bol.com daar kende ik nog wel mensen aan de financiële kant, maar die zeiden me “we moeten Huub Vermeulen overtuigen”, Huub is nu CEO van Bol.com by the way. Met mijn prototype in Keynote wist ik Huub en de rest van Bol.com te overtuigen. Bol .com wilde graag meedoen met een test.

Thomas Brinkman, waar ik mee samenwerkte bij MyOrder, kende Jitse Groen van Thuisbezorgd.nl. En ook Jitse ondervond net als Bol.com de pijn, steeds meer mensen gebruikte hun mobiel voor het doen van een bestelling maar konden niet fatsoenlijk afrekenen met iDEAL.

Met Thuisbezorgd.nl en Bol.com aan boord moest Currence (de eigenaar van iDEAL) overtuigd worden. Ook Piet Mallekoote, CEO van Currence en de productmanagers van Currence waren om. Dit ging de goede kant op, maar ik had verder nog niets. Een paar ruwe schetsen op papier en de bereidheid van grote partijen om mee te doen dus hoe ga ik het voor elkaar krijgen om daadwerkelijk via de app te laten afrekenen zonder Rabo Scanner of Random Reader? Verzin een list.

Ik kreeg het voor elkaar om een zogenaamde branch aan te mogen maken op de mobiel bankieren app, ik had nog wat credits open staan zullen we maar zeggen. Zo kreeg ik de beschikking over een ‘eigen app’ die speciaal voor dit doel kon worden aangepast. Wat we vervolgens deden was zorgen dat de bankrekeningnummers van Bol.com en Thuisbezorgd.nl op een whitelist kwamen. Stond je rekeningnummer op die lijst dan was een extra token in de vorm van de Rabo Scanner niet nodig. Bol.com en Thuisbezorgd.nl zorgde ervoor dat als de klant met een mobiel iets probeerde te bestellen zij een extra knop zagen waarmee ze konden betalen via de speciaal aangepaste Mobiel Bankieren app van de Rabobank. Inmiddels hadden 1.000 mensen zich aangemeld voor de proef. Het werd een groot succes, klanten beoordeelde deze functionaliteit gemiddeld met een 8,5. Het was evident dat iDEAL in de ‘echte’ bank app moest. Dit liet nog een ruim een jaar op zich wachten, maar als innovator moet je soms een beetje geduld hebben en verder heel veel doorzettingsvermogen ;).

Gertjan Rosken1 Comment