De grootheidswaanzin van Apple

Apple Koning op troon 3.png

Mijn liefde voor Apple begon in 2003 met de 17” Powerbook G4…. een kast van een laptop waar ik alles mee kon doen. In de wereld van Windows maakte ik het verschil, uit frustratie was ik overgestapt naar Apple. De vele vragen van familie en vrienden om hun computer te fixen na het zoveelste blauwe scherm, ik was het zat.

Apple was anders, sympathiek alternatief, nee zeker toen al niet goedkoop maar alle goede waar heeft zijn prijs.

Na die eerste Powerbook, volgde vele andere Apple producten en nog steeds typ ik er vrolijk op los op mijn nieuwe Macbook Air (heel fijn toetsenbord by the way).

Maar mijn ‘Apple gevoel’ in 2019 is anders dan in 2003, de prijzen, de macht, het ontwikkelen van diensten als Apple Music… ik weet het niet, maar het voelt gewoon niet goed. En gisterenavond na het zien van de keynote - Apple’s Show Time event - was de bekende druppel en had ik al bijna een Microsoft Surface en een Samsung Galaxy in de winkelmand van Coolblue liggen.

Voor als je het hebt gemist hier de aankondigingen van Apple op een rijtje:

Apple News plus - een soort van Blendle

Apple TV plus - Apple’s antwoord op Netflix

Apple TV-app - Apple’s setup box in een app met TV kanalen

Apple Arcade - Een abonnement op games

Apple Card - Apple’s eigen creditcard i.s.m. Goldman Sachs - ja die bank die nogal onder vuur lag ten tijde van de kredietcrisis. Als je deze Apple card gebruikt, dan is Apple Wallet bijna als een bank app. Ze houden je uitgaven in de gaten en adviseren je daar ook nog over... mmmm niet echt een taak voor een bedrijf als Apple vind ik.

Apple lijkt een conglomeraat te worden….Apple lijkt vooral haar machtspositie te gebruiken en ontwikkelaars buiten spel te zetten door eigen diensten te introduceren. In mijn ogen wordt hiermee een monster gecreëerd. Ken je de reclame ‘Why 1984 won’t be like 1984’ nog? Apple ageert in dat filmpje tegen monopolisten zoals IBM (toen). Apple schetste ook een beeld van mensen die slaafs (in hetzelfde tenue) maar gewoon deden wat de monopolist hen vroeg. De realiteit is dat ze zelf vandaag zo’n monopolist hebben gecreëerd.

De creativiteit van de developers wordt opgeslokt door de grote reus Apple die het allemaal zelf wil doen. Allemaal in het keurslijf van Apple en dat voelt bij mij niet goed.

Oom Tim neemt privacy serieus, ja dat geloof ik ook… maar tegelijkertijd toucheert Apple ieder jaar miljarden dollars van Google. Hiermee koopt Google het recht om de standaard search engine te zijn in Safari. M.i. kun je niet bedrijven als Google bekritiseren en tegelijkertijd je portemonnee open houden en vragen of ze er geld in willen stoppen. Wees dan ook zo bold en maak DuckDuckGO de standaard search engine. Bij iedere dienst, die Apple gisteren heeft aangekondigd, werd wel genoemd dat slimme algoritmen op je telefoon ervoor zorgen dat er niets van privacy gevoelige informatie op de Apple servers rond slingert. Het zal best, maar als de prijs die ik vervolgens ervoor moet betalen is dat ik eenheidsworst krijg voorgeschoteld en creatieve andere partijen niet in hetzelfde level playing field kunnen opereren, dan geef mijn Apple portie maar aan Fikkie.

Midlife crisis.

Als je zo oud bent als ik en Apple voldoet daar bijna aan, dan kom je op een punt dat je het even allemaal niet meer zo goed weet. Waarom ben ik hier ook alweer? Waar ben ik goed in? Waarom houden mensen van me of niet? Allemaal van die levensvragen die zo nu en dan oppoppen. Sommige kopen dan een Harley en gaan rondjes rijden en bedenken de antwoorden op die levensvragen tijdens het rijden. Apple niet die komt met een eigen creditcard. Dit product hoeven we overigens voorlopig niet te verwachten in Nederland, want het ademt en ruikt naar hoe veel Amerikanen dagelijks leunen op hun creditcard.

Apple noemde het een innovatie… geen CCV, geen nummer, geen handtekening op de kaart. Vernieuwend ja, maar een innovatie? Had liever iets gemaakt waarmee je juist niet op krediet hoeft te kopen, of sterker nog… help banken hun apps nog beter te maken. Ik vraag me werkelijk af welke mensen zitten te wachten op een tech bedrijf dat ze gaat vertellen dat ze teveel uitgeven. En ik vraag me ook af wanneer je met diezelfde Apple Card een nieuwe iPhone gaat kopen of Apple dan ook zegt ‘je betaalt teveel’.

Apple heeft een prachtig platform gecreëerd en ik had zo gehoopt dat Apple dit platform zou gebruiken om andere partijen beter te maken en daarmee haar eigen platform. Als ze dat zouden doen dan mag je daar best een beetje aan verdienen, geen 30 procent zoals nu maar wel iets. Maar Apple gaat m.i. veel verder, door de diensten die het ontwikkelt en de eigen apps die het maakt kapen ze de markt weg bij de partijen waar die hoort te zijn, bij de ontwikkelaars.

Gertjan RoskenComment