Bye bye iPhone

In 2007 zat ik strak voor het scherm te kijken naar de introductie van de iPhone. Wijlen Steve Jobs zette een fantastische show neer met een product waarvan ik me op dat moment realiseerde ‘nu wordt het anders’.

Al ver voor 2007 had ik zo’n beetje iedere WAP telefoon versleten die je kon krijgen, ik had het banksaldo en realtime koersen naar de mobiele telefoon gebracht. Mobiel internet was voor mij ‘the next big thing’. Maar hoe gebiologeerd ik er ook door was, mobiel internet sloeg totaal niet aan. WAP en iMode werden een fiasco (behalve in Japan). De gebruikerservaring was simpelweg te complex en te crappy.

Maar toen was daar die iPhone, het gemak spatte ervan af. De eerste iPhone moest ik via een omweg naar Nederland halen en voor gebruik ‘jailbreaken’ anders werkte je SIM kaart niet. Voor die eerste iPhone kon je overigens ook nog geen Apps downloaden, Steve Jobs hield de poort dicht. Pas een jaar later was er de App Store en kon je als ontwikkelaar aan de slag. Apple zette wel de deur open qua internet, mobiel internet in die tijd betekende dat je niet zomaar iedere URL kon inkloppen. Nou dat kon wel, maar grote kans dat de telecom provider je tegen wilde houden zodat je in zijn ‘garden’ bleef.

Nu ruim 10 jaar later kost de iPhone die ik heb, uhhh had, EUR 1.425. De eerste iPhone die ik in 2007 via de grijze import naar NL had gehaald kostte me destijd ongeveer EUR 700 (In USA $599 voor de 8GB versie). De prijzen van Apple (maar ook Samsung) voor high-end smartphones zijn inmiddels de pan uitgerezen. Okay de eerste iPhone werd nog gepresenteerd als een device waar je 3 voor de prijs van 1 kreeg. Steve Jobs verkocht het als een iPod + Telefoon + Internet… Want de $499 (voor de instapper) was destijds al fors meer dan je moest betalen voor een simpele Nokia die de meeste mensen hadden. Dus het verkoopverhaal moest goed zijn en dat was het. Je betaalde destijds meer voor de iPhone in vergelijking met de concurrentie maar je kreeg er ook echt veel meer voor terug.

Nu in 2019, is het prijsniveau m.i. doorgeschoten. Gekkie als ik ben moest ik natuurlijk die iPhone XS Max hebben…..maar de introductie van de Google Pixel 3a - tijdens de laatste Google I/O - deden mijn ogen eindelijk openen. Google presenteerde een simpele versie van de Pixel 3. De processor is iets langzamer, het scherm ietsje minder, de batterij beter (ja ja) en de camera net zo goed. Voor een prijs die lager ligt dan de allereerste iPhone, namelijk $399.

En de boodschap van Google is  ‘wij maken dit voor iedereen’. Nu ben ik de natte droom van iedere marketeer, maar dat voor ‘everyone’ spreekt mij in de wereld van vandaag enorm aan.

Ik nam de proef op de som en heb er één gekocht. Omdat ik op reis moest dwong ik mij direct cold turkey af te kicken van de iPhone door de Pixel mee te nemen.

Voor mij is mobiel betalen belangrijk en dat is natuurlijk op deze Android telefoon geen enkel probleem omdat iedere bank wel een oplossing heeft. En via BUNQ kon ik zelfs Google Pay activeren, werkt net even wat lekkerder.

Heb ik tijdens mijn reis de iPhone gemist? Nou misschien het gewicht ervan… 209 g voelt toch wat meer dan 147 g die de Pixel 3a weegt. Voor de rest totaal niet. Switchen is appeltje-eitje… En hadden de telecom providers voor de introductie van de iPhone nog ‘walled gardens’. Nu is Apple daar ook goed in aan het worden met haar relatief gesloten eco-systeem. Daarentegen voelt Android voor mij bevrijdend.

Google verrast mij bovendien met een goede collage van het nieuws en de bubble bepaal je vooral zelf. Met de Google Nest Hub in de keuken speel ik nu heel fijn mijn Spotify nummertjes direct af. En daarnaast merkt ik minder afleiding, dit komt vooral de Apple Watch die ik niet meer draag. Draai ik de Pixel met het scherm naar beneden dan komt er geen enkel piepje of bliepje meer door maar staat de telefoon op ‘niet storen’.

Inmiddels heb ik ook mijn Macbook ingeruild voor een chromebook, een Pixelbook. Ja je kunt goedkopere versies vinden, maar ik zit dagelijks achter dit ding en voor mij is het een werkpaard. Een goed toetsenbord is onontbeerlijk en dat heeft dit prachtige apparaat en je kunt hem nog omvouwen zodat je hem als een tablet kunt gebruiken.

Één Apple apparaat heb ik echter nog niet de deur gewezen en dat is de iPad. Als amateur muzikant maak ik gebruik van Forscore, Garageband en Anytune Pro…en goede Android / Chrome OS alternatieven heb ik nog niet gevonden. Bovendien vind ik de vormfactor van de  iPad heel fijn, ook het feit dat je hem bijna als laptop kunt gebruiken. Ik ben daarom heel nieuwsgierig naar het iPad OS waar Apple in september mee gaat komen. Wellicht houdt dit me nog een beetje bij Apple.Gertjan RoskenComment